Ga terug
+ servings
Marokkaanse kip tajine met citroen en olijven - #TAJINE #KIP | Anniepannie.nl
Afdrukken

Marokkaanse kip tajine met citroen en olijven

De lekkerste Marokkaanse kip tajine die ik ooit heb gegeten! Zachte kip, gecombineerd met de volle smaak van citroen, olijven en kaneel = de hemel op aarde. Dit wil je maken!
Gang Hoofdgerecht
Keuken Marokkaans, Midden-Oosters
Trefwoord citroen, kip, marokkaans, olijven, tagine, tajine
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 10 minuten
Porties 4 personen

Ingrediënten

  • 400 g kippendijen bio
  • 4 kippendrumsticks bio
  • 200 ml kippenbouillon
  • 2 rode uien in halve ringen
  • 1 cm verse gember in plakjes
  • 2 teentjes knoflook in plakjes
  • 1 tl kaneel
  • 1 tl zoet paprikapoeder
  • 1 tl komijnzaad
  • klein plukje saffraan
  • 100 g olijven ik gebruikte een combi van groene en zwarte Kalamata olijven
  • 1 ingelegde citroen in dunne plakjes (te koop bij de Turkse of Marokkaanse winkel)
  • klein bosje koriander fijngehakt (of gebruik platte peterselie)

Ook nodig:

  • een tajine of een braadpan met dikke bodem

Instructies

  • Zet je tajine (of braadpan) op het vuur en laat hem goed warm worden. Doe er wat zonnebloemolie in en leg de kippendijen en de drumsticks in de tajine. Bak de kip goudbruin. Haal de kip uit de tajine en leg op een bord.
  • Doe nu de halve uienringen in de tajine en bak ze 5 minuten tot ze zacht zijn. Voeg dan de gember en knoflook toe en bak nog zo’n 2 minuten mee. Nu voeg je het komijnzaad, paprikapoeder, de kaneel en saffraan toe. Bak de kruiden nog heel even mee (een minuutje ongeveer) totdat je ze goed begint te ruiken.
  • Doe nu de kip weer in de tajine, samen met de kippenbouillon. Voeg versgemalen peper toe. Géén zout, want de ingelegde citroenen en olijven die je later toevoegt zijn zout genoeg.
  • Doe de deksel op de tajine en laat alles gedurende 40 minuten pruttelen. Roer wel af en toe om te voorkomen dat de boel aan de bodem plakt. Als het te droog wordt voeg je eventueel een klein beetje kippenbouillon toe.
  • Haal de deksel van de tajine. Is het vocht nog heel dun? Laat het dan iets inkoken. Voeg de olijven en citroen toe en laat het gerecht nog 10 minuten pruttelen zonder deksel (maar let wel op dat het niet aanbakt). Strooi de koriander over het gerecht en… serveer! Lekker met couscous, een lepel yoghurt en een frisse komkommersalade.